Nytt i Bergen: Interaktiv gatekunst

911 Anatomy of a Great Deception er et interaktivt gatekunstverk i to deler, som har prydet en murvegg i Kong Oscars gate en stund. Det er første gang jeg har sett gatekunst i Bergen som inviterer til et samspill mellom publikum og kunsten ved hjelp av flere medietyper. Piecene er usignerte, men det er tydelig at det står dyktige og erfarne kunstnere bak den nyskapende gatekusten.

Usignert hatekunst. Ukjent kunstner står bak street art og graffiti i sentrum. 911 anatomy of a great deception.

Det er mye å si om denne stencilen. Motivet er utrolig fett, detaljnivået er brilliant, og en kan ikke gå forbi uten å stoppe opp. Stencilen er dramatisk og kontroversiell, noe som gjør den spennede og relevant. Jeg har heller ikke sett mange AT-AT Walkers i Bergen, og Star Wars er jo en egen genre innen gatekunst.

Stencilen setter poenget i den kjente 911 dokumentaren: Anatomy of a Great Deception på spissen på en effektiv måte; Det er større sannsynlighet for at World Trade Center ble angrepet av Imperial ground forces, enn den ofisielle forklaringen til myndighetene i USA.

Stencilen er kontroversiell fordi mange synes det er svært ubehagelig å stille spørsmål ved hva som egentlig skjedde den grusomme dagen i 2001. Konsekvensene av angrepet 911 fikk vi også føle i Norge som NATO medlemmer. Artikkel 5 i Washington Traktaten ble utløst for første gang i historien, og norske soldater ble sendt i den USA ledede krigen mot terror. Dette forstereket de gamle konfliktene i Midtøsten, og mange mener at Vestens reaksjon på 911 er den underliggende årsaken til oppblomstringen av den ekstreme terrorgruppen ISIL, den forferdelige krigen i Syria og flyktningkrisen. For ikke å snakke om den, om mulig, ytterligere destabiliseringen av Afghanistan.

Det interaktive gatekunstverket sier etter min mening at det er viktig å stille kritiske spørsmål til forklaringen i den offisielle 9/11-rapporten, selv om det er ubehagelig. Spesielt fordi 9/11 angrepene fremdeles påvirker Vestens arrogante og brutale opptreden i flere verdensdeler.

Del to av piecen er den interaktive delen av kunstverket:

Usignert hatekunst. Ukjent kunstner bak street art og graffiti i sentrum. 911 anatomy of a great deception.

Først stiller kunstnerne et spørsmål: Er det ikke rart at over 50 prosent av verdens befolkning er uenig med den offisielle 9/11 rapporten?

Så dokumenteres påstanden med kildehenvisning. Deretter blir publikum bedt om å ta med seg en minnepinne og stuidere innholdet. Minnepinnen inneholder blant annet:

* Justice in Focus- Intro to the case & prosecutors
* Anatomy of a great deception
* Psychologists on 911- Demolition of Truth

Folk blir bedt om å sette minnepinnen tilbake og svare på spørsmålet: Hva tror du? Desverre ser det ikke ut til at folk er så flinke til å sette minnepinnene tilbake, men det er kommet endel svar på spørsmålet (flere enn på bildet).

Det er prisverdig å utfordre bergenserne til å delta og bidra til gatekunstverket. Om folk lar seg engasjere gjenstår å se.

Det flotte med denne kreative dobbelt-piecen er at kunstnerne tilbyr folk en mulighet til å undersøke saken selv, og gjøre seg opp sin egen mening om 911-angrepene.

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #starwars #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #blogg

 

RAMP: Spennende nytt kunstsamarbeid

To av Bergens mest aktive gatekunstnere har slått sine kreative krefter sammen under den nye signaturen RAMP. Nå er det bare å glede seg til hva som kommer på gaten fra JOY og Forglemmegei i tiden fremover.

Barnas beskytter; Ronja Røverdatter, tolket av RAMP. Gatekunst og streetart av JOY og Forglemmegei. Graffiti i Bergen.
(foto: ramp.streetart)

Ronja Røverdatter, barnas beskytter, er ett av to debutkunstverk av den rampete gatekunstduoen. Dette magiske portrettet av vår alles favoritt Ronja, er helt rått. Det blir ekstremt spennede å følge dette samarbeidet.

Smakebit av samarbeidet mellom Froglemmegei og Joy. De planlegger ny gatekunst under signaturen RAMP. Street art og graffiti i Bergen.
(foto: ramp.streetart)

Bildet er første smakebit fra samarbeidet. En ser tydelig uttrykket til JOY og stilen til Forglemmegei i ansiktet. JOY sin stencilkunst kombinert med Forglemmegei sin malekunst vil ta gatekunsten til nye høyder.

Følg RAMP på Instagram

Sjekk også:

* Forglemmegei: Uforglemmelige portretter

* JOY: Bubblebird på Raftohuset

#bergen #bergenby #gatekunst #joy #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #blogg #forglemmegei #ramp

HUR: Byens mest kreative writere

Stilen på HUR sine piecer som har poppet opp i Bergen i sommer og høst er så kreativ og spesiell at jeg var overbevist om at HUR var en writer og designer. Det viser seg at HUR er et crew, noe som gir mening når en oppdager variasjonen i graffiti-kunsten til HUR.

Graffiti av HUR Crew i Bergen. Graffiti, street art og gatekunst i Bergen.

Her på Møhlenpris har HUR funnet en perfekt spot for sin kreative writing. Steinveggen rammer inn piecen på en fantastisk måte. Det sies at det er en spesiell writer i crewet som står bak de mest abstrakte og kunstneriske piecene. Det er vel verdt en byvandring for å finne HUR piecer. Da kan du oppleve en enorm variasjon av spennende graffiti av høy kvalitet.

Graffiti av HUR Crew i Bergen. Graffiti, street art og gatekunst i Bergen.

Dette er en typisk HUR spot. Writerne utforsker tema, stil og fargebruk innenfor det etterhvert kjente HUR-universet. Writing handler ikke om tydelighet, men om kunstnerisk uttrykk og følelser.

Graffiti av HUR Crew i Bergen. Graffiti, street art og gatekunst i Bergen.

Dette er en mer klassisk graffiti piece av crewet. På denne veggen ved Florida har flere crew skrevet stilige piecer i høst.

Graffiti av HUR Crew i Bergen. Graffiti, street art og gatekunst i Bergen.

Dette HUR-kunstverket er mektig. Først og fremst på grunn av designet, men også på grunn av plasseringen i trappenedgangen under Puddefjordsbroen. Det var umulig for meg å få skarpe bilder med mobil i den mørke trappenedgangen. Jeg tar likevel med bildet for å vise den enorme kreativiteten til HUR.

Stikk en tur å opplev dennne piecen.

Mer HUR:

Graffiti i Bergen: En ny verden

Mer garffiti på bergenart:

Troll bombing Paradis

DAKE, sry, didn't know your piece was fresh

Graffiti på Nesttun

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #hur #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #blogg #møhlenpris

Sjødjevel sluker elevene

Skurk sin sjødjevel lokker elevene med sitt lysende agn, og sluker dem i ett jafs. Han har funnet en svært kreativ bruk av lampene på veggen i veggmaleriet.

Dyphavs Marulk på skoleveggen. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Denne piecen er nok enda stiligere om natten. Bruken av trappen er smart, og gir kunsten enda en dimensjon.

Ifølge weburbanist.com er Skurk opprinnelig fra New Zealand, og bor og jobber i Bergen. Lys og skygge er vanlige tema i kunsten hans.

Skurk sin sorte sjødjevel er en dypvanns marulk fra samme slekt som breiflabben. Den skumle fisken produserer lys ved hjelp av bakterier og lokker byttet til seg i det mørke dypet.Norwegian troll's got you covered! Sencil av Skurk nær Bryggen. Sjarmerende stencil med lun humor.

* Sjekk samarbeidet mellom Joy og Skurk: Fly Fishing

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #skurk #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #blogg #bryggen

Nytt sterkt budsdskap fra AFK: Støtt Sioux-indianerne

Torsdag morgen var den ene paste upen i AFK sin fantastiske nye piece "In case of emergency break the system" revet av veggen under Smørsbroen. Natt til fredag hadde kunstneren tatt sin politiske kunst et skritt videre med sin støtte til Standing Rock Sioux-folket: "The beginning is near".

AFK setter søkelyset på kampen til Standing Rock Sioux-indianerne ved Missourielven. Stopp rørledningen. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Den nye piecen til AFK står godt innenfor rammen av det orginale kunstverket: In case of emergency break the system

Akkurat hvordan den ferske piecen til AFK ble ødelagt er vanskelig å si, men det virker som om været er hovedsynderen. Mye tyder på at paste upen har løsnet fra veggen i uværet. Så har det kommet en vandal forbi og røsket kunstverket av veggen. Hærverket ble naturligvis møtt med sinne på sosiale medier.

Sioux-indianerne i Nord-Dakota har virkelig havnet i en nødsituasjon, og kjemper nå en hardnakket kamp for sine hellige landområder og sine grunnleggende rettigheter til rent vann. Det er denne kampen AFK støtter og setter søkelyset på med sin ferskeste piece: "The beginning is near".

Indianerene får støtte fra urfolksgrupper og miljøvernorganisasjoner over hele verden, når de nå protesterer mot oljerørledningen i USA. Den planlagte oljerørledningen skal legges bare 800 meter unna Standing Rock Sioux-folkets reservat ved Missourielven. Råolje skal transporteres under Missourielven dersom rørledningen blir bygget. Urbefolkningen frykter at hellige landområder og gravsteder vil bli ødelagt under byggearbeidet og at oljelekkasjer i fremtiden vil forurense drikkevannet deres.

De forteller også at myndighetene ikke rådførte seg med dem før de godkjente byggeplanene, slik loven slår fast at de skal. Både menneskerettighetene og urfolksrettighetene trues dersom prosjektet gjennomføres.

DNB har bidratt med tre milliarder kroner for å finansiere prosjektet.

Det er forferdelig at storsamfunnet fremdeles tråkker på urbefolkningen slik som skjer ved Standing Rock Sioux-folkets reservat. Det er kvalmende at norske interesser, USA og mulitnasjonale selskaper kynisk vil ødelegge hellig land og indianernes drikkevannsskilde.

Disse råe kapitalkreftene ødelegger vanlige menneskers livsgrunnlag over hele kloden, og overgrepet er et klarrt brudd på urbefolkningens rettigheter og menneskerettighetene.

Boikott Dnb, og støtt indianernes kamp.

* Lær mer om Sioux-folkets kamp mot storsamfunnet og kapitalkreftene (video)

* http://standwithstandingrock.net/

#StandwithStandingRock
#standingrock
#bankexit

Sioux-indianerne i Nord-Dakota har virkelig havnet i en nødsituasjon, og kjemper nå en hardnakket kamp for sine hellige landområder og sine grunnleggende rettigheter til rent vann.
 

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #afk #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #blogg #smørsbroen

 

Forglemmegei: Uforglemmelige portretter

Forglemmegei er en av de mest markante gatekunstnerne i Bergen. Hun er spesielt kjent for sine abstrakte portretter, og sin variasjon over motivet av fiskeren fra gamle dager. Nylig malte hun fenomenale "Lost at sea. Painted in fear" under Smørsbroen.

Street art av Forglemegei. Graffiti og gatekunst i Bergen.

Det er mye norsk kulturhistorie og byhistorie i Forglemmegei sine fiskere som pryder mange vegger i Bergen. Her skuer fiskeren ut i bergensnatten under en velfortjent landlov.

Hun har flere år bak seg som gatekunstner i byen. Hun har en master fra kunsthøyskolen og hadde i september sin debututstilling hos Vault studio.

Flere versjoner av Fiskeren, inkludert min favoritt:


Fiskeren fra gamle dager er en gjenganger i Forglemmegei sin gatekunst. Street art og graffiti i Bergen.

Min favorittfisker er malt rett på fjellveggen på vei ned mot USF Verftet. Den grove veggen og det kjente motivet gir gatekunsten et helt spesielt uttrykk.

Hva mener så kunstneren med artistnavnet Forglemmegei? Ja, det er en vakker blomst, og navnet kan ha en dobbeltbetydning, men jeg tror nok hun først og fremst har tenkt nostalgi og den direkte betydningen: Forget me not.

Fiskeren fra gamle dager er en gjenganger i Forglemmegei sin gatekunst. Street art og graffiti i Bergen.

Har denne gamle fiskeren i Kong Oscars gate mistet et øye? Vel, en kan tenke på havets pirater, men min tolkning er at mørket som omslutter det ene øyet, og deler av ansiktet, viser et dypere arr i sjelen. Ikke minst trekker hun en tydelig linje til hennes mer abstrakte portretter.

Abstrakt prtrett av Forglemmegei. Street art, gatekunst og street art i Bergen.

En kan tydelig se kunstnerens paralell mellom fiskeren og hennes andre serie av kvinnelige portretter. Dette er den mest intense, dystre og samtidig fantastiske piecen jeg har sett av den spennende gatekunstneren i Bergen.

Abstrakt portrett av Forglemmegei. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

De intense piecene i serien finnes i flere fargevariasjoner rundt om kring i Bergen. Teknikkene varierer også. Forglemmegei jobber med stenciler, paste-ups og maleteknikker.

Abstrakt portrett av Forglemmegei. Street art, graffiti og gatekunst i Bergen.

Paste upen ved Sentralbadet preges i tilleg til en variasjon i serien av en siluett av en svale. Svaler er en gruppe med sangfugler i ordenen spurvefugler. Familien har tre representanter som hekker i Skandinavia.

Forglemmegei på USF Verftet. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Denne gamle paste upen er slitt men holder seg aktuell og mektig i strøket rundt USF Verftet.

På bergenart: Gatekunstjakt på USF Verftet

Vi skal alle dø et tag. Portrett av Forglemmegei. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

En detaljrik og spennende piece av Forglemmegei i et av byens mest tradisjonelle strøk. "Vi skal alle dø et tag".

Lost at sea. Painted in fear. Forglemmegei sin kommentar til den grusomme flyktningekrisen i Middelhavet. Gatekunst under Smørsbroen. Street art og graffiti i Bergen.

Forglemmegei har engasjert seg i den grusomme flyktningetragedien som utspiller seg i Middelhavet. Da hun, sammen med AFK - Nimi - og Be Concious, tok Smørsbroen tilbake i høst malte hun dette dramatiske veggmaleriet for å sette søkelyset på de ufattelig mange dødsfallene i Middelhavet. Nesten fem ganger så mange mennesker på flukt dør her enn noe annet sted i verden.

Les hele saken og sjekk bildene: Engasjerte kunstnere tar Smørsbroen tilbake.

Fiskeren av Forglemmegei i midten. Til venstre finner en blomsten til Mednøtt. Til høyre fisken til HUR. Gatekunst, street art og graffiti på Nøstet i Bergen.

Forglemmegei er en av tre kunstnere som har forbarmet seg over dette gamle vraket av et hus på Nøstet. Fiskeren hennes finner du i midten flankert av Mednøtt (til venstre) og HUR (til høyre).

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #forglemmegei #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #blogg

Mednøtt har noe på gang

Mednøtt forteller at hun ikke er ferdig med denne ferske piecen. Den fikk meg likevel til å stoppe opp og tenke over stilen til Mednøtt her. Det blir spennende å se hvordan denne utvikler seg.

Mednøtt har noe på gang på Danmarksplass. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Mednøtt ble avbrutt av et intenst regnvær da hun jobbet med maleriet nylig, men hun tenker på den stadig vekk. Det blir stadig vanskeligere for gatekunstnerne å jobbe i regnet og kulden.

Hun forteller at hun er spesielt fornøyd med det tomme blikket i ansiktet. Mednøtt gir et hint om at budskapet ligger i blikket.

Mednøtt avslører at hun eksperimenterer med ansikter og teknikker for tiden. Tomme ansiktsuttrykk uten følelser.

Mednøtt har valgt seg en suveren spot. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Mednøtt er en kunstner som bruker mange teknikker. Dette er en utrolig bra vegg for hennes tre nye følelsesløse ansikter.

På gamle Forum kino har det hengt en Mednøtt en stund. Kunstneren forteller at hun ikke er helt fornøyd med piecen, som har fått tittelen "Kysset".

Mednøtt ver ikke helt fornæyd med denne på Forum Kino. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Mer Mednøtt på bergenart:

* Pink flamingo

* Kræsj Pink

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #mednøtt #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #blogg

Troll bombing Paradis

Denne fantastiske piecen på Ny Paradis er en del av M.u.M sitt kunst-prosjekt: "Troll bombing Bergen". Takk til kunstneren fra Chile som beriker byen vår med fargerike fantasy figurer inspirert av norske troll.

Fantasy troll by M.u.M på Ny Paradis. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Denne muralen bærer alle M.u.M sine fargesterke kjennetegn. Veggmaleriet pryder turveien Paradisstranden på Ny Paradis. For oss som er oppvokst på Paradis er spoten en del av "The great Paradisian walk".

Fantasy troll by M.u.M på Ny Paradis. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

M.u.M er artisten bak Bergens største veggmaleri: A troll in Bergen. (Sjekk bildeserie).

Han er en grafisk designer fra Chile som bor og jobber i Bergen. Han kjennetegnes av fargesterk fantasy-gatekunst.

Fantasy troll by M.u.M på Ny Paradis. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

På Ny Paradis viser M.u.M at han er en fenomenal writer. Dette er den første reindyrkede graffiti-piecen jeg har sett av kunstneren. Her etterlates ingen tvil om hvem som står bak det sinte graffiti-trollet på Paradis.

Fantasy troll by M.u.M på Ny Paradis. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Vi som husker hvordan disse strøkene på Paradis var før motorveien ble bygget har alltid synes at denne delen av Paradisstranden har vært litt mørk og trist. Derfor er det ekstra gledelig at M.u.M valgte seg akkurat dette stedet for sin Troll bombing 2016.

Rett nedenfor trollet går en bro over sundet. Under denne fins det en rekke spennende graffiti-piecer blant annet av HUR, Bares og DAKE. Jeg kommer tilbake med mer om "Under the bride on the great Paradisiean walk" i en senere post.

M.u.M har også bidratt til AFK sin råe "Stolen Child". (sjekk bildet her)

* Gatekunst begivenhet i Bergen: Kampen om Smørsbroen (bildeserie)

* En fersk takover historie fra Bergen (bildeserie)

* Bergen er full av gatekunst-katter. (Sjekk alle bildene, bildeserie)

* Gatekunsthistorie: Je Suis Charlie

* Sjekk ut Bares og DAKE sitt eventyrlige veggmaleri av jotnekvinnen Skaði fra norrøn mytologi. (bildeserie)

Mystiske Dolk satt Bergen på kunstkartet (bildeserie - Dolk)

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #mum #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog

AFK tatt - ble tryglet om å gjøre verket ferdig

Da AFK, med bidrag fra M.u.M, for snart to år siden gjorde fenomenale "Stolen Child" på veggen til Helse Bergen, ble de tatt før de var ferdig. Dagen etter tryglet Helse Bergen AFK om å komme tilbake å gjøre verket ferdig. "Vær så snill, kom tilbake og fullfør, det er nydelig..."

Stolen Child av AFK. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Det er AFK selv som bekrefter historien bak den ulovlige gatekunsten på Danmarksplass.

- Moralen er at noen lover må brytes hvis vi skal gjøre verden til et bedre sted. Piecen er inspirert av W.B. Yeats-diktet med samme navn, et symbol på flukt fra menneskehetens lidelser og tårer, ifølge AFK.

På Danmarksplass har AFK gått langt utover sin vante fargebruk. Hans subtile bruk av rosa og lilla har blitt et varemerke. Her kan vi nok se M.u.M sin påvirkning på valget av farger. Feen er fargerik og fin, noe som gir piecen enda mer liv på betongveggen til Helse Bergen. Spoten er absolutt ikke tilfeldig valgt.

"The Stolen Child" ble skrevet i 1886 og regnes for å være et av Yeats sitt mest kjente tidlige dikt.

Diktet er basert på irske legender om feer som forfører barn til å rømme vekk fra verdens elendighet med dem. Yeats hadde stor interesse for irsk mytologi og spesielt legendene om feer og alver. Et par år senere ga han ut Fairy Folk Tales of Ireland.

AFK sitt utdrag fra diktet:

Come away, O human child!
To the waters and the wild
With a faery, hand in hand.
For the world's more full of weeping than you can understand.

AFK lar seg ofte inspirere av poesi, og piecene hans er av de mest teksttunge i Bergen.

Andre eksempler på dette er:

In case of emergency break the system

Motgangen av AFK

Mer AFK på bergenart:

AFK Rain

Popping the bubble

Mammaperm i tre år

Gatekunsthistorie: Je Suis Charlie

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #mum #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #afk

 

DAKE! Sry, didn't know your piece was fresh

Takovers er helt vanlig i graffiti-miljøene over hele verden, også i Bergen. DAKE sin piece fikk kun få timer på veggen på Sentralbadet før et crew var i gang med å skrive over.

Overtake av DAKE på Sentralbadet i bergen. Graffiti i sentrum.
(Foto: Øistein Jakobsen)

Øistein Jakobsen var på stedet kun få timer etter at DAKE var ferdig med sin piece. Han tok bilder og hadde en prat med writerne som allerede var igang med en overtake av DAKE sin svært ferske piece.

Portrettet er DAKE sin støtte til de undertrykte Mapuche-indianerne i Chile. De ble blant annet svært hardt rammet av jordskjelvet i Chile i 2010, og har lidd mye på grunn av manglende hjelp fra storsamfunnet. Indianerfolket har blitt systematisk undertrykt i over 500 år.

Takover i graffiti-miljøet i Bergen. DAKE sin piece blir skrevet over etter kun få timer på Sentralbadet. Graffiti, gatekunst og street art i Bergen.
(Foto: Øistein Jakobsen)

På bildet over ser en helt tydelig hvordan skissen til den nye piecen er lagt over DAKE sitt blodferske portrett.

Takeovers er en naturlig del av livet som graffiti writer. Alle i miljøet i Bergen aksepterer dette, men det er sannsynlig at writerne som malte over DAKE angrer litt på valg av spot akkurat denne høstdagen på Sentralbadet.

Takover i graffiti-miljøet i Bergen. DAKE sin piece blir skrevet over etter kun få timer på Sentralbadet. Graffiti, gatekunst og street art i Bergen.

Slik ble den nye piecen etter takover-en av DAKE og flere andre på Sentralbadet.

Jeg vet ikke om dette er et kjent crew, men den er signert Teg og Melis som er kjente signaturer i gatekunstmiljøet i Bergen.

Da Øistein Jakobsen spurte writerne om de var klar over hvor fersk piecen til DAKE var, så hevdet de at de ikke visste at den var skrevet noen timer tidligere på dagen. Denne hilsenen til DAKE kan tyde på at de snakket sant.

Sorry Dake! Graffiti Bergen.

DAKE er nok en realistisk writer, men det er ikke urimelig om han ble litt irritert. Portrettets tema gir noen hint om at det kan være en piece som har stor betydning for DAKE. Uansett; sånn er livet på gaten for writers over hele verden.

Reaksjonen hans på den ekstremt raske takoveren kan tyde på at han følte et visst markeringsbehov overfor blant annet Teg og Melis.

Han var raskt på plass igjen og plasserte et klassisk DAKE ansikt der unnskyldingen fra Teg og Melis var skrevet, og omtrent der hans Mapuche-portrett sto.

Takover i graffiti-miljøet i Bergen. DAKE sin piece blir skrevet over etter kun få timer på Sentralbadet. Graffiti, gatekunst og street art i Bergen.

Han slengte da ut en melding på Insta som viser at han ikke tar seg veldig nær av overtaken. "Freestyle of the day - just before the rain ... No hard feelings !!"

Lærdommen for oss andre synes jeg Øistein Jakobsen formulerte best: "Enkelte ganger snakker vi om minutter før eller etter ... her skjer en takover kun timer etter at DAKE satte opp sin piece ved Sentralbadet. Moralen er ... ta bildet når du ser det. Ikke vent til neste dag."

Sjekk ett av byens feteste veggmalerier: Skadi av BARES og DAKE

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #dake #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #teg #melis #sentralbadet

Fortvilelse i høstsolen

Noen stenciler blir mer spennede med årene. Gatekunst har i utgangspunktet ikke så lang levetid på veggene i byen vår. Verk blir malt over, tagget ned og slitt vekk i løpet av måneder. Andre igjen lever sitt eget liv, når de får stå i fred.

Fortvilesen av Vest i Skottegaten. Eldre gatekunst i Bergen. Street art og graffiti i sentrum.

Så vidt jeg har funnet ut er denne følelsestunge stencilen av Vest fra slutten av 2013. Stencilen er omtalt som "Fortvilelsen" noe som er et godt navn på Vest sin relativt enkle, men uttrykksfulle gatekunst.

Veggen Vest sprayet på i 2013 er på ett av de minst vedlikeholdte husene i Skottegaten. Fortvilelsen har selskap av Dolk sin "Love Krasj" på det beryktede huset.

Det er noe spesielt stilig med at "Fortvilelsen" slites ned i takt med byggets forfall.

Vest er en bergensk stencilkunstner som har preget byen siden 2013. Han startet sin karrierer på gatene i Bergen uten signatur. Vest lar seg inspirere av gatekunsten i Bergen, og er en kunstner som har et svært bevisst forhold til omgivelsene han setter opp stenciler i.

Han mener at gatekunsten skal passe inn i bymiljøet, og ikke dominere det.

Vest har sterke budskap i sine stenciler, noe han viser med denne geniale kommentaren til diskusjonen rundt bevæpning av politiet.

Stencilen er laget av den bergenske kunstneren Vest. Ikke langt fra politihuset.

(tekst og foto: bergenart)
#bergen #bergenby #gatekunst #vest #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog

Arrested motion

- The aim of every artist is to arrest motion, which is life, by artificial means and hold it fixed so that a hundred years later, when a stranger looks at it, it moves again since it is life - William Faulkner.

Arrested motion. Gatekunst av Argus. Streetart og graffiti i Bergen.

Jeg vet ikke om Argus hadde sitatet fra Faulkner i tankene da han designet sin nyeste piece, Arrested motion, men det er en god formulering som både kunstnere og kunstinteresserte sikkert kan kjenne seg igjen i.

Det er Argus som har gitt verket tittelen: Arrested motion. Dette er et gjentakende tema i Argus sin kunst, noe en kan se blant annet i Venus - coming of age.

Argus har vært aktiv i sommer og høst. Arrested motion kan en finne på Marineholmen, ikke langt fra Genimi reflections (og VilVite).

Sjekk ut:

Portrett av Samuel Beckett

Gemini reflections

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #argus #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen

hits