De Dødes Dag

De Dødes dag er en meksikansk tradisjon som feires i dag 31. oktober og natt til 1. november. 9Tram sin hodeskalle i Sandviken er et typisk Day of the Dead-motiv.

Gatekunst av 9Tram i Sandviken. Street art og graffiti i Bergen.

Dagens feiring er en blanding av de dødes dag, alle sjelers dag og allehelgensdag litt avhengig av hvor i verden en befinner seg. Det er først og fremst en stor festdag i Mexico, Sentral-Amerika og store deler av USA.

Opprinnelsen for feiringen av de dødes dag i Mexico kommer fra før de spanske conquistadorene ankom kontinentet. Det er registrert feiringer fra aztekere, mayaere, purépechaer, nahuaer og totonacaer. Tegn tyder på at feiringene har foregått i flere tusen år.

Tidligere var det vanlig å beholde hodeskaller som trofeer og vise dem frem under ritualer som symboliserte døden og gjenfødelsen.

Tradisjonen med å hedre sine døde står som sagt sterkest i land som Mexico hvor en gir de døde "ofrenda", ett offer i form av et stort måltid. Her feirer man også "Día de los Inocentes" første november hvor det er døde barn og spedbarn som feires. (kilde: wiki)

Gatekunst av (8) på Nordnes i Bergen. Street art og graffiti i byen mellon de syv fjell.

Jeg sytnes også at (8) sin piece på Nordnes har et Halloween-tema.

Allehelgensaften, eller Halloween, er dagen før allehelgensdag. Den feires i Norge 31. oktober hvert år, og er opprinnelig en kristen skikk som har utviklet seg til en ikke-religiøs feiring. Halloween-feiringen i Norge fikk sitt folkelige gjennombrudd rundt år 2000, og er sterkt påvirket av tradisjoner fra kommersiell populærkultur i USA.

Allehelgensaften feires i katolske områder 31. oktober. Også i protestantiske Norge har det blitt en tradisjon å feire Halloween 31. oktober. Feiringen har lenge vært under kritikk for å være en komersiell kjøpefest for handelsstanden.

Den amerikanske tradisjonen "trick or treat" har blitt til "knask eller knep" på norsk. Mange har kritisert "knask eller knep" for å være en unorsk tradisjon fordi vi har den sterke tradisjonen med at barna går julebukk og synger julesanger.

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #9Tram #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #(8) #halloween #dayofthedead #allehelgensdag

Fransk kunst på gaten i Bergen

Christian Guémy, C215, har drevet med graffiti i 25 år. I dag er han mest kjent for sine komplekse stenciler, som han har beriket Bergen og mange andre byer med i en årrekke. Han var i Bergen i vår, men denne har hengt på døren til Roll & Rock i Skostredet siden 2009.

Gatekunst av franske c215 i Bergen. Graffiti og street art i sentrum.

På grunn av plasseringen på en dør, mener jeg det kan forsvares å beskytte kunstverket med plexiglass. Jeg antar det er den eneste årsaken til at kunsten fremdeles er intakt. Rett bort i gaten henger en annen C215 stencil bak glass. Guémy sin gatekunst består i hovedsak av portretter. Typiske motiver er gatebarn, tiggere, hjemløse, flyktninger og eldre mennesker.

De som har sett bloggen min før har sikkert også merket at C215 er veldig glad i katter.

Sjekk gatekattene til C215 her.

Her er mer C215 bak glass. Dette er nok mer omdiskutert. Uansett er portrettet genialt, og vi skal være glade for at det finnes i Bergen.

Gatekunst av C215 i Bergen.

C215 er en høyt profilert gatekunstner som har sprayet over hele verden. Stencilene hans kan sees i byer som  Barcelona, Amsterdam, London, Roma, Paris, Bergen, Oslo, Colombo og forskjellige byer i Marokko.

I 2014 var han i Valletta på Malta på grunn av sin interesse for Caravaggio. Da sprayet han gatekunst på mange postkasser rundt i byen. MaltaPost malte over kunsten etter kun noen få dager. Dette skapte harme i byen. Mange kritiserte posten for å ødelegge kunsten så fort, inkludert ordføreren i Valletta Alexei Dingli.

Her er en C215-katt på en postkasse i Bergen.

Denne katten til gatekunstneren C215 har fått et nytt hjem. Art by Christian Guémy, alias C215, fra Paris.

Jeg ble veldig glad da jeg fant denne flotte katten på en postkasse i Kalfarveien. Til min store forbauselse var postkassen med den fantastiske stencilen plutselig borte. En rask prat med huseier avslørte at Posten har byttet leverandør av Post i Butikk. Ingen grunn til panikk dog, kunne han fortelle. Katten har bare flytten noen hundre meter.

Noen få uker senere har Posten sannsynligvis malt postkassen og dermed fjernet det flotte gatekunstverket. Jeg får ikke noe klart svar av Posten, men postkassen er nymalt.

Nymalt postkasse i Møllendalsveien. Her bodde en c215-katt.

Nymalt postkasse i Møllendalsveien. Her bodde en C215-katt.

(tekst og foto: bergenart) (kilde: wiki)

#bergen #bergenby #gatekunst #c215 #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #katt #cat

Engasjerte kunstnere tar Smørsbroen tilbake

AFK, Forglemmegei, Be Conscious og Nimi laget fire fantastiske street art piecer under Smørsbroen i går. AFK tok tilbake territoriet sitt etter at Statens vegvesen fjernet "Awakening".

AFK er en av fire gatekunstnere som bombet Smørsbroen i Bergen med ny gatekunst etter at Statens vegvesen nok en gang malte over piecene som sto der i sommer. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

AFK tar et knallhard oppgjør med teknologisamfunnet og kapitalismen:

In case of emergency break the system.

I think most of us are deeply concerned about the #world we leave for our #children. Still, everyday, we let ourselves be #manipulated by the #CapitalisticConsumerAgenda which prefers us to spend time on #braindead reality tv and #hedonistic pleasures. We are constantly subjected to new fears. We are lead to believe #whistleblowers are the #enemy. The #CorporateMedia has been spinning us long enough! Not untill we all understand that the real #war is the quiet one being waged against our #consciousness and that the #weapon is the #concealment of #truth, will we bring down the #beast and let #humanity #thrive again. It is up to us, the people to make a change. Start paying attention to #WikiLeaks and explore #alternativenews sources. Get informed about the realities of #freeenergy and beware of #disinformation. Bank locally and resist the #creditcard trap. Rise above the money, laws, orders, obligations or dogma you are obeying and start using your heart and some balls to make your choices. We need to #reclaim this planet from the #corrupted few and back to the #masses of you. -concerned citizen.

- Jeg vil at folk stopper opp. Dette verket er en melding om at de må tenke selv, sier AFK til bt.no.

Nimi har også sterk kritikk av forbruks- og kredittsamfunnet.

Nimi er en av fire gatekunstnere som bombet Smørsbroen i Bergen med ny gatekunst etter at Statens vegvesen nok en gang malte over piecene som sto der i sommer. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Forglemmegei setter søkelyset på flyktningekrisen og alle dødsfallene i Middelhavet. Nesten fem ganger så mange mennesker på flukt dør her enn noe annet sted i verden.

"Lost at sea, painted in fear", har hun kalt sitt nyeste kunstverk.

Forglemmegei er en av fire gatekunstnere som bombet Smørsbroen i Bergen med ny gatekunst etter at Statens vegvesen nok en gang malte over piecene som sto der i sommer. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Be Conscious har et mer subtilt budskap i sitt bidrag til gatekunst-galleriet under Smørsbroen.

Be Conscious er en av fire gatekunstnere som bombet Smørsbroen i Bergen med ny gatekunst etter at Statens vegvesen nok en gang malte over piecene som sto der i sommer. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Les historien om Smørsbroen: Stille før stormen? Nymalt Smøesbroen

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #graffiti #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #afk #graffitibergen #forglemegei #nimi #beconscious

Graffiti på Nesttun

Denne piecen sier det meste om hva de driver med på Nesttun. "Graffiti" er en av de stiligste på lovligveggen ved Kulturhuset på Nesttun.

Graffiti på Nesttun. Street art i Bergen. Gatekunst ved Kulturhuset.

Slum er min favoritt av mange imponerende piecer. Fordelen med lovligveggene er at en blir bombet med fargerik graffiti av høy kvalitet fra alle kanter.

Graffiti på Nesttun. Street art i Bergen. Gatekunst ved Kulturhuset.
Klassisk tegneserie-inspirert graffiti av WC Crew på Nesttun.

Graffiti på Nesttun. Street art i Bergen. Gatekunst ved Kulturhuset.
Graffiti på Nesttun. Street art i Bergen. Gatekunst ved Kulturhuset.

Som jeg var inne på i en tidligere post har jeg fremdeles lite kunnskap om graffiti i Bergen. Graffiti i Bergen en ny verden.

Så jeg blir glad for tips om artister, nye piecer, info om piecene jeg legger ut på bergenart, og eventuelle feil jeg har gjort i billedtekster på bloggen.

Graffiti på Nesttun. Street art i Bergen. Gatekunst ved Kulturhuset.

Det er mye spennende på den relativt korte veggen på Nesttun. Den ligger rett ved Kulturhuset. Synd den er lite synlig fra Nesttun sentrum.


Graffiti på Nesttun. Street art i Bergen. Gatekunst ved Kulturhuset.

Graffiti på Nesttun. Street art i Bergen. Gatekunst ved Kulturhuset.
 

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #graffiti #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #nesttun #graffitibergen #katt #cat

 

Franske katter lusker rundt i Bergen

Et par av kattene til den kjente franske gatekunstneren c215 har forsvunnet fra bygatene etter hans besøk i vår. Mange har overlevd og gjør seg nå klare for vinteren. Jeg vet ikke hvor mange katter Christian Guémy, alias C215, fra Paris etterlot seg i Bergen. Her er de jeg har møtt så langt.

C215 katt i Marken. Graffiti, gatekunst og street art i Bergen.

Dette er en ekte bakgårdskatt, og er ikke så lett å finne. Pusen dukker opp hvis en sniker litt i strøkene rundt Marken.

C215 katt i Bergen. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Lille Gråpus sliter litt med labbene, men er fremdeles ved godt mot. C215 har flere kunstverk i dette strøket i sentrum.

Flying kitten. C215 katt utenfor Kattens Vern i Marken.

Flying Kitten er fremdeles i fritt fall, men blir tatt godt vare på av entusiastene i Kattens Vern. Kanskje byens stiligste gatekatt.

C215 sin støreste katt i Bergen. På en vegg i Kong Oscars gate.

Alle c215-gatekatters mor. Denne staselige katten er den største c215 muralen jeg har sett i Bergen. Katten har sitt hjem i Kong Oscars gate.

Gatekunst av C215 i Bergen.

Ingen c215-katt greier seg uten litt kos og kjærlighet.

Katt av C215 i Kong Oscars gate i Bergen. Gatekinst i Bergen.

Dette var den første c215 katten jeg fikk hilse på. Katten lusker fremdeles rundt i Kong Oscars gate, men har desverre blitt skadd av en lilla krusedull.

Tagget katt av C215 i Kong oscars gate i Bergen. Gatekunst i Bergen.

Denne katten får forhåpentligvis også hjelp av Kattens Vern.

Denne katten til gatekunstneren C215 har fått et nytt hjem. Art by Christian Guémy, alias C215, fra Paris.

Det var her C215 i sommer prydet denne postkassen med en av sine berømte katter. Etter kort tid ble katten (postkassen) flyttet noen hundre meter til butikken i krysset ved Møllendalsveien med stencilen intakt.

Noen få uker senere har Posten sannsynligvis malt postkassen og dermed fjernet det flotte gatekunstverket. Jeg får ikke noe klart svar av Posten, men postkassen er nymalt, og butikkpersonalet mener at postkassen sannsynligvis er malt.

Nymalt postkasse i Møllendalsveien. Her bodde en c215-katt.

Nymalt postkasse i Møllendalsveien. Her bodde en c215-katt.

Jeg vet ikke hvor mange katter c215 sprayet da han var på besøk i Bergen. Tips meg gjerne om katter jeg ikke har fått med i denne posten,

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #c215 #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #katt #cat

Stille før stormen? Nymalt Smørsbroen

Ingen av byens gatekunstnere har latt seg friste av en nymalt Smørsbroen. Uskyldige "Krasj Pink" av Mednøtt og søte "Never Alone" av Bugs var for sterkt kost for Statens Vegvesen som igjen har fjernet gatekunsten.

Nymalt Smørsbroen oktober 2016. Graffiti, street art og gatekunst i Bergen.

Smørsbroen har vært nymalt i flere dager uten en enenste ny piece. Ikke engang en tagg har kommet opp på veggen der Statens vegvesenet fremdeles ser ut til å ha nulltoleranse for gatekunst. Det blir på mange måter for dumt av vegvesenet.

Da NRK tok opp saken, etter at de malte over "Awakening" av AFK, sa vegvesenet at de ville åpne opp for gatekunst hvis kunstnerne ba om lov før de sprayet. Det viser hvor liten forståelse vegvesenet har for kunstformen bergenserne har trykket til sitt hjerte.

- Det er ikke aktuelt å søke om å male et verk i Bergen. For mange gatekunstnere er spontanitet og anonymitet viktig. Dette er en sentral del av kulturen vår. Vegvesenet får ikke oss til å gi opp dette, sier AFK til nrk.

Smørsbroen var relativt ren og fri for tagging og hærverk da vegvesenet på ny tok frem malerkostene. Kanskje det var marihønene til Bug som skremte Statens uvesen til å fjerne kunsten.

Never Alone. gatekunst av Bug. Graffiti og street art under Smørsbroen i Bergen.

Kanskje det er stille før stormen? Eller kanskje byens gatekunstnere har gitt opp Smørsbroen.

Personlig håper jeg at noen av kunstnerne har snakket sammen, og sprayer noe så spektakulært at folk går bananas hvis kunsten igjen blir fjernet.

Krasj Pink. Street art av Mednøtt. Graffiti i Bergen. Gatekunst under Smørsbroen.

Det var under Smørsbroen Banksy i sin tid malte sine tre berømte apekatter. Det var også under Smørsbroen at Dolk sin kjente stensil av Friele som hip hop-gangster sto i en periode før vegvesenet malte over verket. Gatekunst-interesserte trodde ikke sine egne øyne da vegvesenet malte over AFK sin fantastiske paste up "Awakening".

Få dager etter vegvesenet sitt hærverk dukket det nostalgiske verket "Kræsj Pink" opp under nymalte Smørsbroen.

Hva blir neste kapittel i historien om kunstbroen i Bergen?

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #mednøtt #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #smørsbroen #afk #bug

Graffiti i Bergen: En ny verden

Jeg skal innrømme at jeg nesten har oversett graffiti så langt på bergenart. Det er mange imponerende graffiti-kunstnere og graffiti-crews i byen vår, men jeg synes det er litt vanskelig å få oversikten.

Graffiti av Hur ved Småpudden. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

HUR var det første graffiti-crewet jeg la skikkelig merke til. Det er kanskje ikke så rart i og med at de er tilstede over alt i Bergen. HUR er utvilsomt et talentfullt crew dypt forankret i graffiti-kulturen i Bergen. HUR har en imponerende teknikk. Det sies at en og samme artist står bak nesten 90 prosent av piecene til HUR. Denne piecen er nettopp kommet på plass ved Småpudden.

Graffiti av Hur på Sentralbadet. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

HUR har flere pieces på Sentralbadet. Fargebruken her er fenomenal.

Graffiti av blant annet Hur på Sentralbadet. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

En sterk og følelsesladet piece på Sentralbadet. HUR viser en hel annen teknikk til høyre i bildet.

Graffiti av SMK Crew ved Gyldenpris. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

Urban art av Smk Crew på Gyldenpris. Det ser ut til at SMK Crew er aktive og har holdt det gående i Bergen en stund.

Graffiti av Möhs Crew på Sentralbadet. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

Möhs Crew er også en signatur som går igjen på graffiti-vegger. Denne piecen er skrevet på Sentralbadet.

Graffiti av Nzer fra Wc Crew på Sentralbadet. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

Sentralbadet er et naturlig hotspot for graffiti. På disse veggene finnes utallige lag med graffiti historie i Bergen. Etymologisk er ordet graffiti flertallsform av det italienske graffito som betyr "rissning". Graffito stammer fra det greske grapho som betyr "å skrive". Denne er signert av Nzer, som ser ut til å høre til WC Crew.

Graffiti på Sentralbadet. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

Den nederste delen av veggen på Sentralbadet forandrer seg stadig. Toppen derimot forblir urørt.

Graffiti av Möhs Crew på Sentralbadet. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

Denne tegneserieaktige piecen er et fargerikt innslag på veggen til Sentralbadet. Det ser ut til å være Möhs Crew.

Graffiti av DAKE på Sentralbadet. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

DAKE er en av byens aller dyktigste graffiti-kunstnere. Han står bak den episke piecen Skade i Møllendalsveien.

Graffiti av blant annet Barnslig. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

Det finnes noen piecer i smitt og smau som får stå i fred. Her ser det ut som om Barnslig har vært ute med sin snodige strek.

Graffiti ved USF Verftet. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

Et annet hotspot for graffiti-kunst er rundt USF Verftet. Bergen ser ut til å preges av hiphop-graffiti, som dekker både tagging og gatekunst i glidende overgang. Mange av signaturene bak de mest fantastiske graffiti picene i Bergen går igjen i den mer destruktive taggingen i enkelte deler av byen.

Graffiti av FCA Crew på Gyldenpris. Street art i Bergen. Graffiti og gatekunst i Bergen.

En artig eldre piece som har fått stå i fred på Gyldenpris.

Dette mener wikipedia at graffiti er: "Graffiti er tekster eller tegninger som blir malt eller risset inn på offentlige steder, for eksempel på vegger og murer, eller underganger som oftest anonymt. I hiphopmiljøet blir disse gjerne omtalt som pieces og kunstnerne omtales som writers."

Jeg har tenkt å bruke høsten og vinteren på å se om jeg finner ut av graffiti-miljøet i Bergen. Hvis noen har tips om steder jeg bør sjekke ut, eller kuntnere jeg bør fokusere på er jeg takknemlig.

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #hur #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #sentralbadet #wccrew #smkcrew

Gatekunsthistorie: Je suis Charlie

I begynnelsen av 2015 var vi alle Charlie. De grusomme terrorangrepene i Paris rystet en hel verden. AFK ble også dypt berørt, og designet en av Bergens viktigste pieces "Laugh". Charlie Hebdo-journalist, Zineb El Rhazoui, ble svært rørt da hun fikk overrakt verket av AFK i Paris.

AFK fra Bergen har malt sin egen hyllest til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Han overrakte verket til journalist Zineb El Rhazoui, som overlevde tragedien i starten av 2015.

- Jeg tror at gatekunsten, og kunst generalt, er mye mer i forkant av samfunnet, enn de intellektuelle, og mye mer avantgardistisk enn vi journalister, sa Zineb, til TV 2 i Paris.

Hun mistet 10 kolleger da to terrorister stormet inn i lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo. Hun ser klare paralleller mellom provokasjonene til satiremagasinet Charlie Hebdo og gatekunsten.

Førstesiden av satiremagasinet som er en del av motivet på bildet er laget av den tidligere redaktøren i Charlie Hebdo, Charb.

- Jeg er dypt rørt over budskapet i dette bildet. Det er en bit av min kollega Charb, som ble drept. Det er han som har laget denne førstesiden, sier Zineb.

AFK er en av de skarpeste og mest politisk motiverte gatekunstnerne i Bergen.

- Jeg er veldig stolt. Det er fantastisk fett at jeg har fått møte henne, sier AFK til TV 2.

Mer AFK på bergenart:

Equilibrium av AFK. Street art Muséhagen i Bergen. Gatekunst på Høyden.

Equilibrium av AFK. Street art Muséhagen i Bergen.

(tekst og foto; bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #afk #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #charliehebdo

Mystiske Dolk satt Bergen på kunstkartet

Dolk er norges mest anerkjente gatekunstner. Jeg kommer ikke til å jakte Dolk piecer bevisst i Bergen, men kommer av og til over stenciler av den anerkjente gatekunstneren på min gatekunst-jakt i smitt og smau. Disse har dukket opp så langt:

Dolk sin

Dolk kommer fra Bergen og er født i 1979. Han holder sin identitet skjult. Motivene hans er ofte popkulturelle referanser satt inn i en humoristisk og kritisk konteks. "Heart Phone" er i god stand og henger nå i en bakgård i Nygårdsgaten i Bergen.

- Jeg er ikkje kjendis, det er Dolk som er kjendis. Det er sånn jeg vil ha det, det gjør livet mer avslappet for meg. At folk skal komme og snakke med meg og diskutere - det er jeg ikke interessert i i det hele tatt, sier Dolk til BA.

Dolk sin

Det er Bergen kommune som har satt Dolk i plexiglass. Det mest kjente verket hans som er synlig i Bergen nå må være "Spray". Mest av allt på grunn av plasseringen av piecen.

Stencilen er en vri på bildet tatt av Eddie Adams fra Vietnamkrigen hvor general Nguyễn Ngọc Loan henretter Vietcong-krigsfangen Nguyễn Văn Lém ved å skyte ham i hodet. Dolk har byttet ut hodet med en blomst og pistolen med en sprayflaske. Denne stensilen kunne sees flere steder over hele byen, men i dag er det kun den vernede utgaven igjen.

Dolk sin

- Etter at jeg har malt på gaten forventer jeg ikke at bildet blir malt over eller rammet inn. Min jobb er å male bildet, hva som skjer med det driter jeg i, sier Dolk.

"Heart Man" er slitt, og metallboksen har kommet til etter at Dolk prayet veggen i Engen. Motivet kan likevel sees helt tydelig, selv om piecen ikke er så lett å få øye på. Jeg har gått forbi den utallige ganger uten å legge merke til "Heart Man".

Dolk sin

"Love Krasj" har overlevd lenge på veggen i Skottegaten. Til tross for noe tagging er det fullt mulig å finne verket på bygget som huser flere stenciler av kjente bergenske gatekunstnere.

En kan jo lete etter Dolk på veien ut til Gatekunstjakt på USF Verftet.

Dolks verker kan sees på vegger i byer som Bergen, Berlin, København, Barcelona, Oslo, Lisboa, Stockholm, Praha, Melbourne, New York og Tokyo. Siden 2007 har Dolk ved siden av å kun male på gaten tatt steget inn i gallerier og auksjonshus. I 2013 solgte Dolk solgte tre trykk for 2,1 millioner kroner i løpet av ti minutter.

Dette sa Dolk til BA da han ble spurt om hva som skjer når en flytter street art fra gaten og inn i et galleri.

- Du mister street-delen. Det er bare art igjen.

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #dolk #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen

Nytt portrett av Argus

Den bergenske gatekunstneren Argus har beriket en vegg i et strøk ved Grieghallen med et særegent portrett av den irsk-franske forfatteren Samuel Beckett.

Street art av Samuel Beckett malt av Argus. Gatekunst i Bergen.

Beckett anses for å være en av de fremste absurde forfatterne. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1969. Argus sin hyllest til forfatteren er hans nyeste bidrag til gatekunst-floraen i Bergen.

Det var ekstremt sterkt lys i høstsolen. Det var vanskelig forevige piecen, men Argus sin spesielle stil kommer greit frem.

Les mer om Argus: Refleksjoner og refleksjon

Gemini Reflections. Street art av Argus. Gatekunst i Bergen.

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #argus #beckett #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen

 

Argus: Refleksjoner og refleksjon

I tillegg til å være blant de absolutt mest kreative stencilkunstnerne i Bergen, har Argus et svært reflektert forhold til gatekunsten han beriker byen vår med.

Gemini Reflections. Street art av Argus. Gatekunst i Bergen.
I verket "Gemini reflections" leker han med refleksjon innenfor sitt univers av trekanter. Det er facinerende å se hvordan Argus får frem tydelige og detaljerte former, motiver og uttrykk med sin særegne teknikk.

Argus på Twitter 15. august 2016 kl. 06:55: -  Gemini reflections. New piece in Bergen. Took a helluva long time to paint.

Shy Girl av Argus. Gatekunst Usf Verftet i Bergen.
"Shy girl" på Usf Verftet er en av mine favoritter av Argus. Piecen ble laget til gatekunstutstillingen Bergen Street Art LEGAL i 2013.

Argus har sterke meninger og deler dem av og til på sin blog. Etter tragedien 22.juli 2011 skrev Argus dette.
- I still want less surveillance, less security measures, an unarmed police force, and less expense on defence, and I am even stronger in my pacifism beliefs. I believe in making political statements outside the regular and regulated channels - but with spray-cans not guns.

Gemini Reflections. Street art av Argus. Gatekunst i Bergen.
"Venus - coming of age" var orginalt endel lengre, men senteret med motivene er tatt vare på.

Dette sa Argus om veggen 13. mai 2014: -  This is a fairly large piece, at least for me. The size was challenging but the process turned out a very nice experience. Working this big I had to ask a lot of favors, and I was met with so much positive response, ran into some really lovely people and had a great time while working. So a big thanks to all of you who helped this come true! The only slightly troublesome incident was these guys banging away on their drums like steelworkers on speed - a truly deafening experience?


"Magic mirror in my hand, who is the fairest in the land?" Med undertittel: "I don't care what you think - unless it is about me."

Stencil av Argus ved Møllendalselven. Argus er en sentral stencilkunstner i Bergen. Han har preget byen i flere år, og er kjent for bymotiver blant annet av "Ottoen".

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #argus #magicmirror #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen

BARES og DAKE viser styrke

Bares (t.v.) og Dake strålte om kapp med solen da bergenart møtte kunstnerne i formiddag. - Det sammenhengende temaet på veggen er vinter i et eventyrlig og magisk norrønt landskap. Vi valgte oss Skaði som hovedmotiv fordi hun er en sterk jeger og gudinne for ski og vinter.

BARES (t.v.) og DAKE er ferdig med sitt fantastiske veggmaleri i Møllendalsveien. De var svært happy da de kunne betrakte det ferdige verket. Street art i Bergen. Gatekunst, mural, av jotunkvinnen Skaði som er gudinne for jord og vinter.

De to graffitikunstnerne forteller at de allerede har fått mange positive tilbakemeldinger på sitt nyeste verk som var ferdig i går. De har nok også fått med seg den unisone hyllesten på Insta, Face og andre sosiale medier.

Bares kommer opprinnelig fra Russland, og har bodd i Bergen i cirka ti år. For Dake er den nordiske vinteren litt mer eksotisk. Han har bodd i Bergen et par år og kommer fra Chile. Begge artistene har satt sitt preg på byen med sin graffitikunst.

BARES (t.v.) og DAKE er ferdig med sitt fantastiske veggmaleri i Møllendalsveien. De var svært happy da de kunne betrakte det ferdige verket. Street art i Bergen. Gatekunst, mural, av jotunkvinnen Skaði som er gudinne for jord og vinter.

- Denne muralen representerer norsk vinter for meg, smiler Dake. Han forteller at han flyttet til Bergen for å jobbe sammen med Bares. Begge er sentrale i graffitimiljøet og kommer nok til å bli kjent for denne muralen i Møllendalsveien når byen får opp øynene for det praktfulle veggmaleriet.

Winter is Coming

- Nå er byen klar for vinteren, spøker de to.

- Eventyrslottet, nordlyset og landskapet gir veggen et sammenhengende og helhetlig uttrykk, mener de to gatekunstnerne.

BARES (t.v.) og DAKE er ferdig med sitt fantastiske veggmaleri i Møllendalsveien. De var svært happy da de kunne betrakte det ferdige verket. Street art i Bergen. Gatekunst, mural, av jotunkvinnen Skaði som er gudinne for jord og vinter.

Muralen strekker seg rundt hele anlegget, og det er ikke tvil om at dette er Skaði sitt rike.

Jotnekvinnen Skade (Skaði på norrønt), er en jordgudinne av gudeslekten vanene (den andre slekten er æsene). Hennes rike er  først og fremst den ville, ubebodde naturen, de snøbelagte fjellene hvor kun skiløpere trives. I litteraturen er Skades navn også satt i forbindelse med betegnelsen Skandinavia. Skadin-awjo, i betydningen Skades øyer. Sannsynligvis henspiller navnet på de farlige skjærene utenfor "Skanör", eller bare henspiller på halvøyen, som har gitt navn til hele området.

BARES (t.v.) og DAKE er ferdig med sitt fantastiske veggmaleri i Møllendalsveien. De var svært happy da de kunne betrakte det ferdige verket. Street art i Bergen. Gatekunst, mural, av jotunkvinnen Skaði som er gudinne for jord og vinter.

Vinterslottet må være Trymheim, hvor Skade bodde med sin far Tjatse.

Trymheim heter det,
der Tjatse budde,
den ovsterke jotun;
men no byggjer Skade,
skire gudebrur
på forne farstufter.

(Den eldre Edda, vers 11)

BARES (t.v.) og DAKE er ferdig med sitt fantastiske veggmaleri i Møllendalsveien. De var svært happy da de kunne betrakte det ferdige verket. Street art i Bergen. Gatekunst, mural, av jotunkvinnen Skaði som er gudinne for jord og vinter.

I mytene kommer Skade væpnet og ulykkelig til æsenes bolig Åsgard for å kreve bot for drapet på sin far Tjatse, som ble drept da han forfulgte Loke og Idunn. Æsene tilbød henne et forlik ved at hun skulle få en av dem som ektemann. Hun måtte velge ved kun å se føttene. Hun trodde at de reneste føttene måtte tilhøre Balder, den vakreste av gudene, hun sa "Ikke noe er stygt på Balder!", men der tok hun feil: hun vagte Njord som ektemann.

I tillegg krevde hun at æsene måtte få henne til å le. Loke bant da et rep mellom sin egen pung og skjegget på en geit. Etter å ha blitt trukket fram og tilbake lot han seg falle i Skades fang. Det fikk Skade til å le. Til sist forvandlet Odin hennes far Tjatses øyne til to stjerner på himmelen og fullbyrdet på den måten drapsboten.

Skade trivdes ikke ved sjøen, og Njord trivdes ikke på fjellet. Skade og Njord ble derfor skilt: "Gudenes brud elsket ikke vanenes ætling", sier kvadet. Hun forlot Njord og kom senere sammen med Odin. Men det var Tors fostersønn Ull som giftet seg med Skade, datteren til jotnen Tjatse, etter at hun skilte seg fra Njord.

BARES (t.v.) og DAKE er ferdig med sitt fantastiske veggmaleri i Møllendalsveien. De var svært happy da de kunne betrakte det ferdige verket. Street art i Bergen. Gatekunst, mural, av jotunkvinnen Skaði som er gudinne for jord og vinter.

Skade er først og fremst en mektig jeger og skigudinne, en "ondurdis", sammensatt av dis = kvinne, gudinne, og ondur, et gammel norrønt ord for ski. (kilde: wiki)

Bares og Dake synes Bergen er en spennede by å dekorere.

- Bergen er en liten by, og gatekunst er fremdeles litt nytt her. Til nå har det vært mange dyktige stencil-kunstnere i byen. Vi ønsker mer fokus på veggmalerier og graffitikunst. Det har blitt mer av det det siste året, sier Bares og Dake.

(tekst og foto: bergenart)

#bares #dake #bergen #bergenart #gatekunst #streetart #foto #kunst #blog #høst #skade #vinter

Bubblebird på Raftohuset

- Ofte får piecene navn av folk i gaten. Denne fikk navnet "Bubblebird", og det er i grunnen et bra navn. Plassert på Raftohuset på Menneskerettighetenes plass får den en ekstra dimensjon, sier Joy, om sitt eget verk.

Bubblebird på Raftohuset på Menneskerettighetenes plass. Gatekunst på Nygårdshøyden. Street art i Bergen.
 

"Bubblebird" må være en av de best plasserte piecene i Bergen. Barns rettigheter er den viktigste delen av Menneskerettighetene og Joys verk må sies å ha flere lag med symbolikk. Barn er ikke mini-mennesker med mini-rettigheter. Det betyr at alle nasjonale og internasjonale lover skal beskytte barn på lik linje med voksne. Vi vet at dette ikke er tilfelle i verden i dag. Syria er det stedet i verden hvor barn lider mest, og hvor Barnekonvensjonen blir oversett hver dag.

Bubblebird på Raftohuset på Menneskerettighetenes plass. Gatekunst på Nygårdshøyden. Street art i Bergen.

Raftoprisen 2016 ble tildelt den irakiske menneskerettighetsforkjemperen og lederen av Organization of Women's Freedom in Iraq (OWFI), Yanar Mohammad (55), for hennes arbeid for kvinner og minoritetsgrupper i det krigsherjede Irak.

Mohammed arbeider på tre nivå for å sikre rettighetene til sårbare grupper: hun driver opplæring om menneskerettigheter gjennom lokale organisasjoner over hele Irak og formidler informasjon om rettigheter og demokrati gjennom medier hun er redaktør for. Hun driver påvirkningsarbeid for menneskerettigheter både nasjonalt og internasjonalt, bygger nettverk og allianser i kampen mot vold, menneskehandel og seksuelt slaveri. Sammen med OWFI verner hun ofre for overgrep, inkludert de som skjer i regi av militsgrupper.

Joy er en svært kreativ og politisk engasjert bergensk gatekunstner som har arbeidet i byen siden slutten av 2013.

Mer Joy på bergenart.blogg.no:

* Fly Fishing

(tekst og foto: bergenart)

#joy #rafto #bergen #bergenart #gatekunst #streetart #foto #kunst #blog #høst #bubblebird

Doughnut juggling pink octopus

Nå har Barnslig forduftet, og etterlatt seg en fargerik oase i byen.

Gatekunst av Barnslig. Street art i bergen.

Gatekunst av Barnslig. Street art i Bergen.
Gatekunst av Barnslig. Street art i Bergen.
 

* Se artisten spraye søylen: Work in progress: Barnslig nyter solen

Gatekunstneren Barnslig dekorerer en el-søyle ved Vaskerelven i Bergen. Street art i sentrum.

(foto: bergenart.blogg.no)

#barnslig #vaskerelven #bergen #bergenart #gatekunst #streetart #foto #kunst #blog #høst

 

Rundt Vågen: Perfekt vegg for Yatzy

På ett av "skurene" på bryggen har Yatzy funnet en perfekt vegg for sitt portrett. Mønsteret på veggen gir noen flotte rynker i portrettet som løfter det til et nytt nivå.

Gatekunst av yatzy på Bryggen i Bergen. Streetart i sentrum.

Dette portrettet fins også i en av korridorene på uteområdet rundt USF Verftet.

Portrett Yatzy. Gatekunst USF Verftet i Bergen.
 

Det fins store mengder gatekunst rundt Vågen. Kunstnere som La Staa, STEW, Skurk, Joy o.s.v har sprayet piecer Vågen rundt.

Her er noen eksempler:

Sinnataggen i Bergen. Stencil av La StaaStreet art av franske STEW. Gatekunst i Bergen.


 

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #yatzy #streetart #bergenart #kunst #foto #blog #skurk #stew #lastaa

Work in progress: Barnslig nyter solen

Onsdag formiddag var en lykkelig og sprudlende Barnslig i full sving med å spraye el-søylen på plassen ved vaskerelven. - M.u.m sitt verk er helt slitt vekk. Jeg synes det var på tide å freshe opp søylen igjen, sier Barnslig.

Gatekunstneren Barnslig dekorerer en el-søyle ved Vaskerelven i Bergen. Street art i sentrum.
Hun har sikret seg tillatelse til å spraye, slik at hun kan jobbe uforstyrret med å sette sitt preg på den sentrale plassen i sentrum. Det tar ikke lang tid før Barnslig sin artige strek kommer til syne, og konturene av et rosa spøkelse vises. - Det er herlig å jobbe i dette været. Det er jo nå det er sommer, stråler Barnslig.

Gatekunstneren Barnslig dekorerer en el-søyle ved Vaskerelven i Bergen. Street art i sentrum.
Hun forteller at været i Bergen er en utfordring for gatekunstnerne. - Fuktighet og kulde er et problem. Nå blir det snart for kaldt. Vi får blant annet problemer med sprayboksene i kulden, forklarer hun. Det er ingen sky gatekunstner bergenart treffer denne solrike høstdagen.

Gatekunstneren Barnslig dekorerer en el-søyle ved Vaskerelven i Bergen. Street art i sentrum.
Barnslig forteller at motivet hun jobber med stammer fra en serie med illustrasjoner hun har dekorert flere av sprayboksene sine med tidligere. - Jeg ble inspirert til å bruke de illustrasjonene på søylen fordi den har mye den samme formen som sprayboksene mine. Det er litt vanskeligere enn jeg hadde trodd, fordi søylen blir smalere på toppen. Det er ikke sprayboksene mine, så jeg måtte jobbe en stund med perspektivet. Jeg har funnet ut av det nå, sier hun.

Gatekunstneren Barnslig dekorerer en el-søyle ved Vaskerelven i Bergen. Street art i sentrum.
Motivet levner ingen tvil om hvem som revitaliserer el-stolpen som tildigere hadde et motiv av M.u.M.

Nå har Barnslig forduftet, og etterlatt seg en fargerik oase i byen.

Gatekunst av Barnslig. Street art i bergen.

* Barnslig har vært aktiv i høst. Les også: Barnslig høst i Bergen

DAKE og Bares jobber med nytt veggmaleri i Møllendalsveien:

DAKE og Bares er kommet lang med denne flotte veggen i Møllendalsveien. Arbeidet pågår fremdeles, og det blir spennede å se veggen ferdig.
Veggen er ikke ferdig, men kunstnerne har kommet langt på noen få flotte høstdager. Detaljrikdommen og fargebruken er allerede enorm.

DAKE og Bares er kommet lang med denne flotte veggen i Møllendalsveien. Arbeidet pågår fremdeles, og det blir spennede å se veggen ferdig.
Dette er gatekunst på et svært høyt nivå. Kunstnerne forener landskap, portrett og arkitektur.

DAKE og Bares er kommet lang med denne flotte veggen i Møllendalsveien. Arbeidet pågår fremdeles, og det blir spennede å se veggen ferdig.
Et flott eventyrslott i arktisk landskap. Blåtonene og lyset i muralen er fantastisk.

DAKE og Bares er kommet lang med denne flotte veggen i Møllendalsveien. Arbeidet pågår fremdeles, og det blir spennede å se veggen ferdig.

(tekst og foto: bergenart)

#dake #bares #barnslig #møllendalsveien #vaskerelven #bergen #bergenart #gatekunst #streetart #foto #kunst #blog #høst

Mammaperm i tre år

AFK sin stencil "Mammaperm" er fremdeles intakt etter tre år på veggen bak Vikinghallen.

AFK sin stencil

Monsterungen går etter mobilen som opptar den unge moren. Vårt forhold til mobilen og teknologi er en gjenganger i AFK sin kunst. Den bergenske stencilkunstneren har ofte et politisk budskap, eller en aktuell samfunnskommentar.

Det virker som om "Mammaperm" har preget veggen den henger på i minst tre år. Det er lang tid for et gatekunstverk.

Andre bloggposter om AFK:

Popping the bubble

Rain

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #afk #rain #streetart #bergenart #kunst #foto #blog

Steinkjelleren: Synger for katten

På toppen av Witchy Bitchy bakken ligger en doven katt og vokter over en lang mur full av gatekunst. Nimi er nettopp ferdig med sitt siste bidrag til muren.

Nimi street art i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.

Det var kunstkollektivet BART som i fjor vår begynte å dekorere muren med gatekunst på oppdrag fra Stølestrøkenes velforening og Steinkjelleren steg for steg.

Nimi street art i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.

Nimi er den gatekunstneren det ser ut til å være flest piecer av. Her er hans siste kunstverk.

BART street art i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.

I begynnelsen av bakken ligger denne flotte katten. Den har nok blitt en maskot i strøket.

Synger for katten. Air street art i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.

Air har designet denne fantastisk sjarmerende stencilen av gutten som synger og spiller for katten.

Nimi street art i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.

Dette er en av mine favoritter. Nimi har plassert logoen sin i bildet.

Bobbysocks fra 80-tallet. Street art i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.

Fargerike Bobbysocks tar oss tilbake til 80-tallet.

Mer fra muren:

Street art i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.
 

Street art i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.

Street art i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.

Street art i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.

Til slutt: Spooky Boo fra Super Mario! Boo svever på slutten av muren og er sprayet av (8).

Street art av Boo fra Super Mario Bros i Steinkjellergaten. Gatekunst i Bergen.

(tekst og foto: bergenart)

#nimi #bart #(8) #katt #boo #mario #bergen #bergenart #gatekunst #streetart #foto #blog #kunst

Flying kitten

Hei, internett! Her er en gjeng gatekatter.

Flying kitten. C215 katt utenfor Kattens Vern i Marken.

Christian Guémy, alias C215, er ekstremt glad i katter. Da han var i Bergen hedret han ildsjelene i Kattens Vern med denne fantastiske kattungen.

Kattungen kan betraktes med alle sine detaljer. Det er desverre ikke mulig med denne C215 katten i Kong Oscars gate.

Tagget katt av C215 i Kong oscars gate i Bergen. Gatekunst i Bergen.

Gatekunst er ikke laget for å vare veldig lenge, men en lilla krusedull er rett og slett meningsløst hærverk. Sånn er det bare, så det er godt jeg fikk foreviget den flotte stencilen i sommer.

Katt av C215 i Kong Oscars gate i Bergen. Gatekinst i Bergen.

Kattene til C215 er ikke så veldig store. Denne muralen er den største katten jeg har funnet så langt som er designet av franskmannen. Jeg greier ikke få skarpe bilder av den med mobilen, alle gatekunstbildene så langt er tatt med Samsung Galaxy, men det er jo bare å ta en tur i Kong Oscars gate å betrakte den.

C215 sin støreste katt i Bergen. På en vegg i Kong Oscars gate.

Her er flere gatekatter som lusker rundt i Bergen:

Gammel gatekatt i Bergen. Katt. Gatekunst i Bergen.

Denne katten til gatekunstneren C215 har fått et nytt hjem. Art by Christian Guémy, alias C215, fra Paris.

Fuck Dogs av Rip Art. Gatekunst Wergeland i Bergen.

Gatekunst av C215 i Bergen.

(tekst og bilde: bergenart)

#katt #kattunge #kitten #c215 #rip #ripart #bergen #bergenart #gatekunst #streetart #foto #blog #kunst

Klar melding fra Rip

Rip Streetart har en enorm variasjon i motiver og budskap.

Fuck Dogs av Rip Art. Gatekunst Wergeland i Bergen.

Her på Wergeland, like ved stoppet til Bybanen, er budskapet krystallklart.

Kysten er vår av Rip Art. Gatekunst i Bergen.

Dette veggmaleriet må vel sies å være mer politisk og kulturelt. "Kysten er vår" en kommentar til den katastrofalt dårlige behandlingen den dyrebare kysten vår får. Et godt budskap fra Rip.

(tekst og foto: bergenart)

#rip #ripart #fkatt #kyst #bergen #wergeland #gatekunst #streetart #bergenart #blog #foto #kunst

hits