Politisk gatekunst skapte frykt

Etter en lengre skrivepause rundt jul og nyttår er det på tide skrive litt om gatekunst igjen. 2017 startet med at AFK sitt eksplisitte politiske budskap i piecen "Enjoy the real thing" skapte frykt blant foreldre ved St. Paul skole. Rektor ved UiB så seg nødt til å male over gatekunstverket. AFK svarte raskt med piecen "Question everything but this statement".

Gatekunst av AFK. Street art og graffiti i Bergen.

"Enjoy the real thing" har nå blitt malt på nytt her på Muséplassen. Den har blitt fredet av UiB og kan ikke lengre sees fra St. Paul skole.

- "Enjoy the real thing", som ble fjernet fra U. Pihl Huset, stiller spørsmål ved markedsføring og re-branding teknikker som brukes av amerikanske og NATO støttete terrorgrupper, ifølge AFK.

Artisten ønsker å sette søkelyset på at det finnes en annen og dypere sannhet rundt vestens krig mot terror, enn den som er etablert gjennom vestlig media, USA og NATO.

- Jeg er glad for at piecen har forårsaket en reaksjon, og forhåpentligvis vil det hjelpe folk til å reflektere over den ofisielle "sannheten" om terrorisme som vi blir presentert for. Det er bare å følge pengene som har blitt brukt av USA i Afganistan og Irak. Opp mot 6 billioner alt avhengig av hvordan du beregner dette. Det er 3 - 7 norske oljefond, bare for å jage ned det som opprinnelig var noen få terrorister. Vi trenger å våkne opp til det faktum at dette først og fremst handler om å tjene penger på en evigvarende krig, mens vi på samme tid holdes redde for å vinne vår aksept for krigføringen. Når det militærindustrielle kompleks er ødelagt, kan vi bruke de absurde mengdene med penger som i dag brukes på krig, til å gjenoppbygge landene våre ledere har ødelagt. Dette vil være en jobb for din generasjon, sier AFK og henvender seg til studentene på Høyden.

Question everything but this statement. Gatekunst av AFK. Street art og graffiti i Bergen.

AFK mener at "Question everything but this statement" på mange måter taler for seg selv.

- Det startet med at den lille jenten inspiserte en sommerfugl. Nå ser hun nærmere på en liten Alice in Wonderland figur. Jo mer hun stiller spørsmål ved hennes observasjoner, jo nærmere kommer hun sannheten. Jeg tror det vil være interessant å se hvordan denne piecen utvikler seg. Å tenke kritisk om verden rundt deg, er det viktigste du kan gjøre i dag. Informasjons- og propaganda-krigen er i full gang, og det er ditt ansvar som borger av menneskeheten å kreve sannheten, sier AFK.

AFK tar opp komplekse politiske forhold og samfunnsspørsmål i sin nyttårs-kunst. Hva du enn måtte mene om budskapet, eller motivene, så utfordrer han deg til å tenke selv. Dette er høyst relevant i disse dager, som i tidligere tider. Vær kritisk, utvis kildekritikk, les alternative nyhetskilder, og uttrykk deg på den måten du er mest konfortabel med.

2 kommentarer

Trine Nordahl

16.01.2017 kl.16:52

Savner gatekunsten i Bergen...
Utrolig bra skrevet. Og du har helt rett i det du sier. Og gatekunst med menig er ekstra viktig i disse dager. Er selv gatekunst fanatiker og har en god del bilder av det på min fotoblogg. Bare å ta en tur innom om du vil. Ha en god dag

Skriv en ny kommentar

hits