Rip_art: Rip-er kunstens superstjerner

Gatekunstneren Rip (rip_art) har markert seg sterkt på gaten i Bergen i løpet av det drøye året han har vært aktiv. I to av sine mest oppsiktsvekkende verk går han løs på kunstens superstjerner: Mona Lisa og Pike med perleøredobb.

Graffiti, street art og gatekunst av rip_art i Bergen. The girl with the pearl earring.
(foto: Jan Hansen)

Til tross for at Pike med perleøredobb fremstilles som anarkist og writer, er det perleøredobben som fremdeles er bildes fokuspunkt. Akkurat som i mesterverket av Johannes Vermeer.

Rip_art utnytter at Piken står med siden til og med hodet vendt, slik at hun titter seg tilbake over skulderen, på en fantastisk måte. Uttrykket i ansiktet til Piken er åpent for tolkning alt etter som hvordan en setter henne inn i de anarkistiske omgivelsene. Banksy har også laget en berømt parodi på Vermeers mesterverk: The Girl with the Pierced Eardrum.

Inndalsveien og Wergeland er rip_art sitt domene, men han har piecer over hele byen. For eksempel på USF Verftet.

Graffiti, street art og gatekunst av rip_art i Bergen. Mona Lisa in qa burka.
(foto: Jan Hansen)

Leonardo da Vincis Mona Lisa er den aller største divaen på kunstens stjernehimmel. Mona Lisa er kanskje det mest kjente portrettet i vestlig kunsthistorie. Hun har blitt parodiert av en rekke kunstnere i flere kunstarter. også street art, og har fått ikonstatus i populærkulturen.

Mona Lisa in a burka, kan være inspirert av et bilde som gikk viralt da Frankrike vedtok sitt omstridte burkaforbud.

Graffiti, street art og gatekunst av rip_art i Bergen. Petrol economy.

Rip_art kommenterer vår oljebaserte økonomi. Dette er vel omtrent det heg tenker om statsbudsjettet. Piecen henger i sentrum ved Sentralbadet.

Graffiti, street art og gatekunst av rip_art i Bergen. Fuck dogs.

Rip Streetart har en enorm variasjon i motiver og budskap. Her på Wergeland, like ved stoppet til Bybanen, er budskapet krystallklart.

(tekst og foto: bergenart og Jan Hansen)

#bergen #bergenby #gatekunst #monalisa #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #blogg #rip #ripart

Én kommentar

Tine

03.12.2016 kl.17:42

Kjekt å bli bedre kjent med Rip, og Pike med perleøredobb er mitt favorittkunstverk, etter jeg leste en roman som skildret hvordan bildet kunne ha blitt til. Besøkte museet i Den Haag hvor bildet henger :)

Skriv en ny kommentar

hits