Nytt i Bergen: Interaktiv gatekunst

911 Anatomy of a Great Deception er et interaktivt gatekunstverk i to deler, som har prydet en murvegg i Kong Oscars gate en stund. Det er første gang jeg har sett gatekunst i Bergen som inviterer til et samspill mellom publikum og kunsten ved hjelp av flere medietyper. Piecene er usignerte, men det er tydelig at det står dyktige og erfarne kunstnere bak den nyskapende gatekusten.

Usignert hatekunst. Ukjent kunstner står bak street art og graffiti i sentrum. 911 anatomy of a great deception.

Det er mye å si om denne stencilen. Motivet er utrolig fett, detaljnivået er brilliant, og en kan ikke gå forbi uten å stoppe opp. Stencilen er dramatisk og kontroversiell, noe som gjør den spennede og relevant. Jeg har heller ikke sett mange AT-AT Walkers i Bergen, og Star Wars er jo en egen genre innen gatekunst.

Stencilen setter poenget i den kjente 911 dokumentaren: Anatomy of a Great Deception på spissen på en effektiv måte; Det er større sannsynlighet for at World Trade Center ble angrepet av Imperial ground forces, enn den ofisielle forklaringen til myndighetene i USA.

Stencilen er kontroversiell fordi mange synes det er svært ubehagelig å stille spørsmål ved hva som egentlig skjedde den grusomme dagen i 2001. Konsekvensene av angrepet 911 fikk vi også føle i Norge som NATO medlemmer. Artikkel 5 i Washington Traktaten ble utløst for første gang i historien, og norske soldater ble sendt i den USA ledede krigen mot terror. Dette forstereket de gamle konfliktene i Midtøsten, og mange mener at Vestens reaksjon på 911 er den underliggende årsaken til oppblomstringen av den ekstreme terrorgruppen ISIL, den forferdelige krigen i Syria og flyktningkrisen. For ikke å snakke om den, om mulig, ytterligere destabiliseringen av Afghanistan.

Det interaktive gatekunstverket sier etter min mening at det er viktig å stille kritiske spørsmål til forklaringen i den offisielle 9/11-rapporten, selv om det er ubehagelig. Spesielt fordi 9/11 angrepene fremdeles påvirker Vestens arrogante og brutale opptreden i flere verdensdeler.

Del to av piecen er den interaktive delen av kunstverket:

Usignert hatekunst. Ukjent kunstner bak street art og graffiti i sentrum. 911 anatomy of a great deception.

Først stiller kunstnerne et spørsmål: Er det ikke rart at over 50 prosent av verdens befolkning er uenig med den offisielle 9/11 rapporten?

Så dokumenteres påstanden med kildehenvisning. Deretter blir publikum bedt om å ta med seg en minnepinne og stuidere innholdet. Minnepinnen inneholder blant annet:

* Justice in Focus- Intro to the case & prosecutors
* Anatomy of a great deception
* Psychologists on 911- Demolition of Truth

Folk blir bedt om å sette minnepinnen tilbake og svare på spørsmålet: Hva tror du? Desverre ser det ikke ut til at folk er så flinke til å sette minnepinnene tilbake, men det er kommet endel svar på spørsmålet (flere enn på bildet).

Det er prisverdig å utfordre bergenserne til å delta og bidra til gatekunstverket. Om folk lar seg engasjere gjenstår å se.

Det flotte med denne kreative dobbelt-piecen er at kunstnerne tilbyr folk en mulighet til å undersøke saken selv, og gjøre seg opp sin egen mening om 911-angrepene.

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #starwars #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #blogg

 

2 kommentarer

Tine

29.11.2016 kl.21:17

For et spennende prosjekt, denne må jeg se nærmere på. Tenk at det er så lenge siden, selv har jeg en sønn som ble født noen måneder senere, og det er rart å tenke på at de som er unge ungdommer nå, ikke var født en gang da dette skjedde.

Kong Oscarsgate er lang, håper den er lett å finne??

bergenart

30.11.2016 kl.07:19

Javisst, den er lett å finne på en mur i begynnelsen av gaten.

Mvh

Skriv en ny kommentar

hits