Forglemmegei: Uforglemmelige portretter

Forglemmegei er en av de mest markante gatekunstnerne i Bergen. Hun er spesielt kjent for sine abstrakte portretter, og sin variasjon over motivet av fiskeren fra gamle dager. Nylig malte hun fenomenale "Lost at sea. Painted in fear" under Smørsbroen.

Street art av Forglemegei. Graffiti og gatekunst i Bergen.

Det er mye norsk kulturhistorie og byhistorie i Forglemmegei sine fiskere som pryder mange vegger i Bergen. Her skuer fiskeren ut i bergensnatten under en velfortjent landlov.

Hun har flere år bak seg som gatekunstner i byen. Hun har en master fra kunsthøyskolen og hadde i september sin debututstilling hos Vault studio.

Flere versjoner av Fiskeren, inkludert min favoritt:


Fiskeren fra gamle dager er en gjenganger i Forglemmegei sin gatekunst. Street art og graffiti i Bergen.

Min favorittfisker er malt rett på fjellveggen på vei ned mot USF Verftet. Den grove veggen og det kjente motivet gir gatekunsten et helt spesielt uttrykk.

Hva mener så kunstneren med artistnavnet Forglemmegei? Ja, det er en vakker blomst, og navnet kan ha en dobbeltbetydning, men jeg tror nok hun først og fremst har tenkt nostalgi og den direkte betydningen: Forget me not.

Fiskeren fra gamle dager er en gjenganger i Forglemmegei sin gatekunst. Street art og graffiti i Bergen.

Har denne gamle fiskeren i Kong Oscars gate mistet et øye? Vel, en kan tenke på havets pirater, men min tolkning er at mørket som omslutter det ene øyet, og deler av ansiktet, viser et dypere arr i sjelen. Ikke minst trekker hun en tydelig linje til hennes mer abstrakte portretter.

Abstrakt prtrett av Forglemmegei. Street art, gatekunst og street art i Bergen.

En kan tydelig se kunstnerens paralell mellom fiskeren og hennes andre serie av kvinnelige portretter. Dette er den mest intense, dystre og samtidig fantastiske piecen jeg har sett av den spennende gatekunstneren i Bergen.

Abstrakt portrett av Forglemmegei. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

De intense piecene i serien finnes i flere fargevariasjoner rundt om kring i Bergen. Teknikkene varierer også. Forglemmegei jobber med stenciler, paste-ups og maleteknikker.

Abstrakt portrett av Forglemmegei. Street art, graffiti og gatekunst i Bergen.

Paste upen ved Sentralbadet preges i tilleg til en variasjon i serien av en siluett av en svale. Svaler er en gruppe med sangfugler i ordenen spurvefugler. Familien har tre representanter som hekker i Skandinavia.

Forglemmegei på USF Verftet. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

Denne gamle paste upen er slitt men holder seg aktuell og mektig i strøket rundt USF Verftet.

På bergenart: Gatekunstjakt på USF Verftet

Vi skal alle dø et tag. Portrett av Forglemmegei. Gatekunst, street art og graffiti i Bergen.

En detaljrik og spennende piece av Forglemmegei i et av byens mest tradisjonelle strøk. "Vi skal alle dø et tag".

Lost at sea. Painted in fear. Forglemmegei sin kommentar til den grusomme flyktningekrisen i Middelhavet. Gatekunst under Smørsbroen. Street art og graffiti i Bergen.

Forglemmegei har engasjert seg i den grusomme flyktningetragedien som utspiller seg i Middelhavet. Da hun, sammen med AFK - Nimi - og Be Concious, tok Smørsbroen tilbake i høst malte hun dette dramatiske veggmaleriet for å sette søkelyset på de ufattelig mange dødsfallene i Middelhavet. Nesten fem ganger så mange mennesker på flukt dør her enn noe annet sted i verden.

Les hele saken og sjekk bildene: Engasjerte kunstnere tar Smørsbroen tilbake.

Fiskeren av Forglemmegei i midten. Til venstre finner en blomsten til Mednøtt. Til høyre fisken til HUR. Gatekunst, street art og graffiti på Nøstet i Bergen.

Forglemmegei er en av tre kunstnere som har forbarmet seg over dette gamle vraket av et hus på Nøstet. Fiskeren hennes finner du i midten flankert av Mednøtt (til venstre) og HUR (til høyre).

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #forglemmegei #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #blog #blogg

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits