De Dødes Dag

De Dødes dag er en meksikansk tradisjon som feires i dag 31. oktober og natt til 1. november. 9Tram sin hodeskalle i Sandviken er et typisk Day of the Dead-motiv.

Gatekunst av 9Tram i Sandviken. Street art og graffiti i Bergen.

Dagens feiring er en blanding av de dødes dag, alle sjelers dag og allehelgensdag litt avhengig av hvor i verden en befinner seg. Det er først og fremst en stor festdag i Mexico, Sentral-Amerika og store deler av USA.

Opprinnelsen for feiringen av de dødes dag i Mexico kommer fra før de spanske conquistadorene ankom kontinentet. Det er registrert feiringer fra aztekere, mayaere, purépechaer, nahuaer og totonacaer. Tegn tyder på at feiringene har foregått i flere tusen år.

Tidligere var det vanlig å beholde hodeskaller som trofeer og vise dem frem under ritualer som symboliserte døden og gjenfødelsen.

Tradisjonen med å hedre sine døde står som sagt sterkest i land som Mexico hvor en gir de døde "ofrenda", ett offer i form av et stort måltid. Her feirer man også "Día de los Inocentes" første november hvor det er døde barn og spedbarn som feires. (kilde: wiki)

Gatekunst av (8) på Nordnes i Bergen. Street art og graffiti i byen mellon de syv fjell.

Jeg sytnes også at (8) sin piece på Nordnes har et Halloween-tema.

Allehelgensaften, eller Halloween, er dagen før allehelgensdag. Den feires i Norge 31. oktober hvert år, og er opprinnelig en kristen skikk som har utviklet seg til en ikke-religiøs feiring. Halloween-feiringen i Norge fikk sitt folkelige gjennombrudd rundt år 2000, og er sterkt påvirket av tradisjoner fra kommersiell populærkultur i USA.

Allehelgensaften feires i katolske områder 31. oktober. Også i protestantiske Norge har det blitt en tradisjon å feire Halloween 31. oktober. Feiringen har lenge vært under kritikk for å være en komersiell kjøpefest for handelsstanden.

Den amerikanske tradisjonen "trick or treat" har blitt til "knask eller knep" på norsk. Mange har kritisert "knask eller knep" for å være en unorsk tradisjon fordi vi har den sterke tradisjonen med at barna går julebukk og synger julesanger.

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #9Tram #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen #(8) #halloween #dayofthedead #allehelgensdag

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits