Mystiske Dolk satt Bergen på kunstkartet

Dolk er norges mest anerkjente gatekunstner. Jeg kommer ikke til å jakte Dolk piecer bevisst i Bergen, men kommer av og til over stenciler av den anerkjente gatekunstneren på min gatekunst-jakt i smitt og smau. Disse har dukket opp så langt:

Dolk sin

Dolk kommer fra Bergen og er født i 1979. Han holder sin identitet skjult. Motivene hans er ofte popkulturelle referanser satt inn i en humoristisk og kritisk konteks. "Heart Phone" er i god stand og henger nå i en bakgård i Nygårdsgaten i Bergen.

- Jeg er ikkje kjendis, det er Dolk som er kjendis. Det er sånn jeg vil ha det, det gjør livet mer avslappet for meg. At folk skal komme og snakke med meg og diskutere - det er jeg ikke interessert i i det hele tatt, sier Dolk til BA.

Dolk sin

Det er Bergen kommune som har satt Dolk i plexiglass. Det mest kjente verket hans som er synlig i Bergen nå må være "Spray". Mest av allt på grunn av plasseringen av piecen.

Stencilen er en vri på bildet tatt av Eddie Adams fra Vietnamkrigen hvor general Nguyễn Ngọc Loan henretter Vietcong-krigsfangen Nguyễn Văn Lém ved å skyte ham i hodet. Dolk har byttet ut hodet med en blomst og pistolen med en sprayflaske. Denne stensilen kunne sees flere steder over hele byen, men i dag er det kun den vernede utgaven igjen.

Dolk sin

- Etter at jeg har malt på gaten forventer jeg ikke at bildet blir malt over eller rammet inn. Min jobb er å male bildet, hva som skjer med det driter jeg i, sier Dolk.

"Heart Man" er slitt, og metallboksen har kommet til etter at Dolk prayet veggen i Engen. Motivet kan likevel sees helt tydelig, selv om piecen ikke er så lett å få øye på. Jeg har gått forbi den utallige ganger uten å legge merke til "Heart Man".

Dolk sin

"Love Krasj" har overlevd lenge på veggen i Skottegaten. Til tross for noe tagging er det fullt mulig å finne verket på bygget som huser flere stenciler av kjente bergenske gatekunstnere.

En kan jo lete etter Dolk på veien ut til Gatekunstjakt på USF Verftet.

Dolks verker kan sees på vegger i byer som Bergen, Berlin, København, Barcelona, Oslo, Lisboa, Stockholm, Praha, Melbourne, New York og Tokyo. Siden 2007 har Dolk ved siden av å kun male på gaten tatt steget inn i gallerier og auksjonshus. I 2013 solgte Dolk solgte tre trykk for 2,1 millioner kroner i løpet av ti minutter.

Dette sa Dolk til BA da han ble spurt om hva som skjer når en flytter street art fra gaten og inn i et galleri.

- Du mister street-delen. Det er bare art igjen.

(tekst og foto: bergenart)

#bergen #bergenby #gatekunst #dolk #streetart #bergenart #kunst #foto #blogg #streetartbergen #gatekunstbergen #graffiti #graffitibergen

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits